Sayfalar

21 Nisan 2016 Perşembe

Örgü Örmenin Faydaları


Herkese Merhaba!

Bugün annemin deneyimlerinden de yola çıkarak örgü örmenin ne gibi fiziksel/psikolojik faydaları var biraz bunlardan bahsetmek istiyorum.

Daha önce Hakkında yazımda annemin uzun yıllardır el örgüsüne düşkün olduğundan ancak babamın hastalığıyla birlikte neredeyse tüm boş vakitlerinde el örgüleriyle uğraşmaya başladığından bahsetmiştim. Annem için örgünün en önemli getirisi, kafasını boşaltmasını sağlamak, bir nevi meditatif etkiyle onu rahatlatmak ve hatta depresyona girmesini engellemek oldu. Bunları da göz önünde bulundurarak gelin listemizi oluşturalım.

Örgü örmenin psikolojik ve fiziksel faydaları:

1- Örgü örmek odaklanmanızı sağlar, kafanızı boşaltır ve bu şekilde stresinizi azaltır.
2- Yaşlandıkça ortaya çıkan unutkanlık gibi bilişsel bozukluk riskini azaltır. Ne demişler, işleyen demir ışıldar.
3- Örgü örmek bir nevi meditasyon etkisi yaratır. Böylece stres azalırken, anksiyete ve depresyon gibi (özellikle Türk kadınlarında yaygın olan) psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkma riski azalır.
4- Üretmek, ortaya güzel bir şey çıkarıyor olmak size başarma hissini yaşatır ve kendinizle daha barışık bir insan olursunuz. Özellikle yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan "hiçbir işe yaramama hissi" ile bu şekilde savaşabilirsiniz. Büyük annesinden gelen güzel bir el örgüsü bereye hangi torun hayır diyebilir?

5- Sosyal becerilerinizi geliştirir. Annem gibi siz de "Ben ne anlarım bu yaştan sonra?" diye düşündüğünüz Facebook, Instagram gibi sosyal medya platformlarını kullanmaya başlar, hoşunuza giden Youtube kanallarına üye olur, dünyanın her yerinden insanların dahil olduğu ve el işi örneklerini sunduğu grupların bir parçası olur ve yeni şeyler öğrenir ve hatta akıllı cep telefonu ve tablet kullanmayı öğrenebilirsiniz.
6- Maddi kazanç sağlayabilirsiniz. Kimse sizden yüzlerce lira kazanmanızı ya da ev geçindirmenizi beklemiyor elbette. Ancak kendi el emeğinizi satarak kazandığınız o para ile bir eksiğinizi tamamlamanın verdiği keyif gerçekten hiçbir şeyde yok!
7- Yapılan araştırmalara göre (kaynakları yazının sonunda belirteceğim) örgü örmek artrit ve tendinit gibi kemik/eklem hastalıklarının ortaya çıkma riskini azaltır.
8- Ve son olarak, örgü örmek şahane bir hobidir! Güzel şeyler üretir, yaptıklarınızla gurur duyar, boş zamanlarınızı TV karşısında pinekleyerek geçirmezsiniz. Daha sakin, daha şu anda yaşayan, daha mutlu, daha üretgen bir insan olursunuz. Belki bir el işi şaheseri ortaya koymazsınız ama, bütün korkularınızı, kaygılarınızı, stresinizi, umutsuzluklarınızı üzerinizden atar rahatlarsınız.
Evet, annemin yorumları, kendi gözlemlerim ve kaynaklardan edindiğim bilgiler örgü örmenin böyle güzel faydaları olduğunu ortaya koyuyor. Peki sizin deneyimleriniz neler örgü örme konusunda? Buraya eklememizi istediğiniz başka faydaları da var mı el işi yapmanın?

Güzel günler dileriz, yorumlarınızı da bekliyoruz!


Kaynaklar
1- The Health Benefits of Knitting
2- 4 Unforeseen Health Benefits Of Knitting
3- Health Benefits of Crocheting and Knitting



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder